Słodki stół- jak uzyskać efekt WOW

Ślub i wesele to dzień, o którym nie bez powodu mówi się, że jest to jeden z najważniejszych dni w życiu. Nic zatem dziwnego, że przygotowania do niego zaczynają się kilka miesięcy wcześniej, tak żeby wszystkie detale były dopięte na ostatni guzik, a Para Młoda mogła cieszyć się spokojem- na tyle ile jest to możliwe w tym dniu.

O swoich doświadczeniach i o tym, jak zaskoczyć gości wystrojem słodkiego stołu opowiada Katarzyna Grzywacz- właścicielka firmy One Sweet Day.

O organizacji słodkiego stołu także należy pomyśleć kilka miesięcy wcześniej. Firmy, które zajmują się ich przygotowaniem te najbardziej oblegane daty mają zarezerwowane zazwyczaj dużo wcześniej.

Jak zatem sprawić, żeby słodki stół nie wyglądał byle jak a stanowił prawdziwą atrakcję przyjęcia i nieskrywane westchnienia WOW?

Najlepiej umówić się z osobą, która będzie odpowiedzialna za realizację słodkiego stołu i na miejscu ustalić wszystkie szczegóły. Dobrą praktyką jest również to, aby Wasze ustalenia poznał menadżer sali lub osoba, która zajmuje się Waszym weselem. Wtedy wszystkie strony mają jasne informacje i zwiększamy szanse na uniknięcie niedomówień. Jeśli wcześniej nie próbowaliście słodkości jest to również dobry moment, aby na takim spotkaniu otrzymać box degustacyjny.

A sam stół? Przede wszystkim to nie może być tylko stół z wystawionym ciastem. Cała aranżacja powinna nawiązywać do stylu i charakteru przyjęcia, współgrać zarówno z jego oprawą, jak i dekoracją.

W pierwszej kolejności należy wybrać miejsce, w którym będzie stał słodki stół. Jeżeli sala jest przestronna i nie mamy z góry narzuconego miejsca dobrze jest go ustawić tak, aby stał samodzielnie, niezłączony z innymi stołami i w takim miejscu, gdzie od razu będzie widoczny dla gości.

Co już z daleka powinno przyciągać wzrok? Dekoracja. A ta zdecydowanie powinna nawiązywać do stylu, w jakim jest całe wesele. Niektóre elementy z pewnością da się przenieść np. z wystroju stołu prezydialnego czy stołów gości. Oprawa graficzna, czyli podpisy pod słodyczami, girlandy będą świetnie wyglądały, jeżeli będą spójne z winietkami czy zaproszeniami dla gości. Niewątpliwie ogromnego uroku dodają kwiaty- i one również powinny nawiązywać do kwiatów z wystroju sali. Jest jeszcze jeden element, który sprawia, że stół wyróżnia się spośród innych- to świece, świeczniki, latarenki, kandelabry i lampiony.

Nie zapominajmy też o słodyczach, to one są przecież główną atrakcją tego stołu. Precyzyjnie przygotowane z dbałością o każdy szczegół mają uwodzić nie tylko swoim smakiem, ale również swoim wyglądem. Tutaj królują słodycze na tak zwany jeden kęs, czyli muffinki, cake popsy, babeczki, mini deserki, małe ciasteczka a wszystko to podane na dekoracyjnych i ozdobnych naczyniach. Piękny efekt wizualny to rezultat przemyślanego, nieprzypadkowego wyeksponowania słodkości z ogromną dbałością o estetykę.

Żeby to wszystko mogło się zadziać potrzebne jest coś bardzo ważnego, coś czego nie można pomnożyć- to czas. Czas na szukanie inspiracji, czas na przygotowanie bądź kupienie dekoracji, naczyń, akcesoriów, czas na znalezienie i przetestowanie przepisów, przygotowanie bądź zamówienie słodyczy i w końcu czas na zaaranżowanie wszystkiego w dniu wesela. Wyobrażacie sobie, że to Wy mielibyście osobiście zadbać o rozstawienie słodkiego stołu? Dlatego tak ważny jest wybór firmy, która ma w tym doświadczenie i wie, na co zwrócić uwagę, żeby osiągnąć zamierzony efekt WOW.

Zdjęcia: dzięki uprzejmości firmy One Sweet Day

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *