Jak ułożyć weselne menu?

Weselne menu jest jednym z najważniejszych elementów podczas wesela. Dobrze skomponowane menu nie tylko zaspokoi apetyt naszych gości ale zadba o ich dobre samopoczucie przy stole. Należy zadbać nie tylko o różnorodność potrwa, ale też wybrać posiłki dostosowane pod gusta naszych gości.

Jak zacząć wybierać menu weselne?

Na początku warto zastanowić się ile potrwa całość przyjęcia weselnego. Z reguły wesela trwają około 10-12 godzin. Zdarzają się dłuższe przyjęcia weselne, ale coraz bardziej odchodzi się od takich imprez. Średnio na 10-12 godzinną zabawę weselną przypada od 4 do 5 ciepłych dań (nie licząc przystawek). Przy takiej ilości dań możemy pozwolić sobie na różnorodność smakową. Pamiętać musimy o jednej, jakże ważnej zasadzie – unikanie motywu przewodniego potrawy. Nie każdemu może odpowiadać przewodni składnik. Zdecydowanie się na takie ryzyko może pogrążyć całe weselne menu w oczach pewnej części gości.

Konsultanci z passionforwedding.pl sugerują, że sprawdzoną receptą są dania mięsne towarzyszące naszym rodzinom od wielu lat. Co jednak w sytuacji, kiedy na sali pojawią się osoby nie spożywające mięsa? Na wszelki wypadek warto przygotować odmianę pewnych dań w wersji wegetariańskiej. Nie jest to ścieżka wymagająca od nas sporej ilości dodatkowego czasu lub dużego nakładu finansowego. Proste rozwiązanie, które uspokoi i zadowoli wszystkich gości na sali weselnej.

Co z zimnymi przekąskami?

Wbrew pozorom zimne przekąski są ważnym elementem gastronomicznym każdego wesela. Wypełniają przyjęcie pomiędzy przerwami na ciepłe dania. Również i przy zimnych przekąskach warto zdecydować się na różnorodność smakową. Warto tutaj dodać, że wybór konkretnych przystawek powinien być uzależniony od pory roku. Na pewno w miesiącach letnich dobrze zadbać o lżejsze przekąski np. zdecydowanie warto unikać sałatek z majonezem, które w ciepłe dni wiele pozostawiają do życzenia pod kątem estetyki.

Jak z deserami i słodkościami?

Przyjęcie weselne nie obejdzie się bez słodkości, za którymi podąża wzrok każdego. Dobrze zrezygnować z niestandardowych słodkości np. ciasta z kremem, na rzecz tradycyjnych deserów np. serniki, szarlotki czy keksy. Od kilku lat w modzie są candy bary. Nie tylko podnoszą wartości wizualne sali, ale stanowią dodatkowy element rozrywki, jak i dobrowolnego zaspokojenia głodu weselnych gości. Przy temacie słodyczy nie możemy zapomnieć o torcie weselnych. Deser będzie niósł za sobą nie tylko wartości dekoracyjne całości imprezy, ale też stanowił elementy sentymentalny. Tort powinien wpasowywać się w motyw przewodni wesela. Nim zdecydujecie się na konkretny smak tortu, wcześniej skosztujcie z degustacji (coraz więcej cukierni i sal weselnych oferuje tego typu możliwość).

Niezależnie od wyboru weselnego menu, dobrze zdecydować się wcześniej na degustację potrwa. Pozwoli to w prosty sposób uniknąć niepotrzebnego rozczarowania w oczach gości, którzy przez wiele lat będą nieść dobre lub złe wrażenia po naszym przyjęciu weselnym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *