Słodki bufet weselny – czy to zbędny wydatek?

Pary Młode coraz częściej starają się wyjść poza ramy tradycyjnego wesela i poszukują nowych atrakcji, którymi mogliby zaskoczyć swoich gości i w jeszcze większym stopniu podkreślić niezwykłość wydarzenia, jakim jest ślub. Jedną z takich dodatkowych atrakcji jest słodki bufet, nazywany inaczej bufetem deserowym, słodkim stołem czy candy barem. Czym jest i jakie funkcje spełnia? Na co zwrócić uwagę podczas jego przygotowywania?

Candy bar – co to takiego?

Słodki bufet to dodatkowy stół na sali weselnej, na którym znajdują się słodkie poczęstunki dla gości, najczęściej w niewielkich porcjach. Candy bar odznacza się oryginalną prezentacją i pięknym podaniem słodkości, ważnym elementem jego aranżacji są różnego rodzaju dekoracje – kwiaty, tasiemki, wstążki, papierowe ozdoby oraz małe balony. Istotną rolę dekoracyjną odgrywają także naczynia do przechowywania słodyczy, najczęściej są to szklane patery, klosze, bomboniery, słoiki, kolorowe papilotki, ozdobne folie przewiązane tasiemką.

Co znajduje się na słodkim stole?

Komponując weselny bufet deserowy, należy kierować się zasadą minimalizmu.  Nie chodzi oczywiście o to, aby na stole znalazło się niewiele słodkości, ale o to, aby ich porcje były dość małe, na jeden kęs, takie, które umożliwią wzięcie poczęstunku do ręki lub swobodne nałożenie go na talerzyk deserowy. W przypadku candy baru doskonale sprawdza się reguła, że „małe jest piękne”. Na słodkim stole świetnie prezentują się zatem kremowe babeczki, mini muffiny, cukierki, ciasteczka, kręcone lizaki, pianki marshmallow, beziki, małe eklerki, karmelki, pudrowe cukierki, makaroniki, żelki, bakalie w czekoladzie. Można także pójść o krok dalej i obok słodkiego co nieco zaserwować gościom słone paluszki, krakersy i precelki.

słodki bufet

Jaką funkcję spełnia deserowy bufet?

Słodki stół spełnia podczas wesela kilka funkcji. Poza tym, że daje gościom szansę spróbowania nowych smaków i urozmaica oprawę weselną, to dodatkowo stanowi piękną dekorację całego przyjęcia i może także stać się dla gości pamiątką tego uroczystego dnia. Weselnicy nierzadko zabierają bowiem do domu małe co nieco z bufetu deserowego.

Candy bar to również świetna atrakcja, wprowadzająca nieco różnorodności w dość tradycyjny schemat wesela, niektórzy goście mogą zetknąć się na Waszym przyjęciu po raz pierwszy z takim bufetem. Będą nim wówczas tym bardziej zaskoczeni i zaciekawieni. Candy bar jest też dobrym pomysłem na uatrakcyjnienie najmłodszym weselnikom, czyli dzieciom, czasu spędzonego na weselu. Pięknie zaaranżowany stół ze słodkościami jest wreszcie urokliwą dekoracją sali.

Na co zwrócić uwagę podczas przygotowywania słodkiego stołu?

Komponując deserowy bufet na wesele, należy w pierwszej kolejności uzależnić jego wielkość od budżetu, jakim dysponuje Para Młoda, i oczywiście od liczby gości. Całościowy wygląd stołu, czyli dekoracje i kolory, powinien być dobrany do stylu wesela, jego tematyki oraz przewodniej kolorystyki. Ważne, aby bufet stanowił integralną część wystroju sali weselnej.

Candy bar może zastąpić tradycyjny słodki poczęstunek, wówczas znajdują się na nim także ciasta i ciastka serwowane zwyczajowo na stołach gości. Ale najczęściej Pary Młode wybierają inny wariant i chcą, aby bufet deserowy był elementem uzupełniającym słodkie menu. Najważniejsze, by słodki stół był odzwierciedleniem charakteru nowożeńców, tego, co im „w duszy gra”.

słodki bufetJest wiele lokali weselnych oferujących pomoc w przygotowaniu słodkiego bufetu. Także i nasz obiekt, Hotel na Błoniach w Bielsku-Białej, oferuje nowożeńcom kompleksową obsługę ich przyjęcia weselnego. W pakiecie dodatkowych usług Młode Pary znaleźć mogą m.in. zorganizowanie bufetu deserowego, stołu wiejskiego, czekoladowej fontanny, bufetu rybnego lub barku z alkoholami. Zachęcamy do kontaktu z nami, pomożemy Wam w planowaniu, koordynowaniu i przebiegu tego niezapomnianego dnia.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *