Zrób to sam: Koktajlowe lody na patyku

Dziś pokażemy Wam jak przygotować koktajlowe lody na patyku specjalnie dla tych, którzy uwielbiają kubańskie Mojito i soczyste arbuzy.

Składniki na Arbuzowy Mojito w Lodzie na Patyku

  • • 2 ½ szklanki pokrojonego w kostkę arbuza
  • • 2 ml świeżego soku z limonki
  • • 1 ml prostego syropu miętowego (przepis poniżej)
  • • 8 ml lekkiego rumu (może być biały)
  • • 14 ml wody mineralnej

Instrukcje:

1. Miksujemy arbuza aby puścił sok.

2.Łączymy zmielonego arbuza, sok z limonki, syrop miętowy i rum w shakerze i dobrze mieszamy ze sobą.

3. Wypełniamy foremki na lody do 3/4 a resztę wypełniamy wodą mineralną i wszystko dobrze mieszamy.

4. Wkładamy do zamrażarki, po 2 godzinach jak mieszanina zacznie krzepnąć ustawiamy w pozycji pionowej. Wkładamy patyczek do lodów i dalej zamrażamy.

Aby zamrożone lody łatwo wyciągnąć z formy, trzeba wsadzić je na chwilę pod gorącą wodę aby się poluzowały.

Syrop miętowy (syropu wyjdzie więcej więc możesz używać go do innych koktajli)

  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanki liści mięty, luźno pakowane

Instrukcje:

1.Gotujemy cukier z wodą w garnku do jego rozpuszczenia. Po ostygnięciu dodajemy liście mięty. Liście powinny nasączyć się płynem przez ok. 20 minut. Następnie odcedzamy i wyrzucamy liście.

Inspiracja zaczerpnięta z bloga endlesssimmer.com

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *